Grčka slatka pita s pomoranžama

  Sastojci
  • 450 g grčkih kora za pitu (filo kore)
  • 250 g punomasnog grčkog jogurta ili milerama
  • 200 ml ulja
  • 200 g šećera
  • 4 jaja
  • rendana korica pomorandže
  • 30 g vanilin šećera
  • preliv
  • 300 ml svežeg ceđenog soka pomorandže (oko 4 srednje)
  • 300 ml vode
  • 250 g meda

  Recept
  • Pomoću Ema Multipraktika, nastavkom za ceđenje citrusa, iscediti sok od pomorandže.
  • Koricu od jedne isceđene pomorandže iseckati na manje komade, a koricu od još jedne pomorandže narendati na sitno rende i skloniti sa strane.
  • Prvo pripremiti preliv za pitu, jer mora biti hladan kako bi se prelila vruća pita.
  • U šerpicu staviti sok od pomorandže, vodu, seckanu koru pomorandže i med. Kada provri, smanjiti vatru i kuvati desetak minuta. Skloniti i ostaviti da se skroz ohladi.
  • Kore iseckati na male komadiće, pa ih rukama rastresti kako bi se odlepile jedna od druge.
  • Opet u Ema Multipraktiku, pomoću nastavka za mućenje, umutiti šećer, vanilin šećer, jaja, jogurt, ulje i rendanu koricu. Obzirom da masa treba blago da se zamuti, čisto da se sastojci povežu, Multipraktik je super stvar. Nemojte mutiti kao za patišpanj.
  • U kore sipati pripremljenu smesu sa jajima i sve promešati da se lepo sjedini. Sipati u podmazan pleh dimenzija 35x20cm.
  • Peći u rerni zagrejanoj na 180C, 30 minuta.
  • Pečenu, vruću pitu odmah iseći na željene kocke ili trouglove, pa preliti odmah hladnim sirupom.
  • Pre služenja, ostaviti par sati da upije sirup. Najbolje preko noći.
  • Napomena: Ohlađenu pitu umotati u plastičnu foliju, pa preko noći čuvati na sobnoj temperaturi. Sutradan staviti u frižider.
  • Prijatno!

OCENI RECEPT

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Grčka slatka pita s pomoranžama, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Postavite komentar

Ostali korisnici nece moci da vide vasu email adresu. Obavezna polja su obelezena crvenim. *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>