Džem od pečenih kajsija

  Sastojci
  • 1,5 kg očišćenih kajsija
  • 1 kg šećera
  • 40 g vanilin šećera
  • sok od 1 limuna
  • 2 kašičice arome ruma

  Recept
  • Kajsije naseckati na manje komade. Preliti ih sokom od limuna i izmešati da se sok ravnomerno rasporedi.
  • Poređati zatim kajsije u pleh obložen papirom za pečenje odgovarajuće veličine (najbolje od šporeta).
  • Odvojiti 200 g šećera, od gore navedene količine, i posuti preko kajsija u plehu. Staviti ih zatim u rernu da se peču na 180 C, nekih 30 minuta.
  • Pečene kajsije odmah prebaciti u kaserolu (šerpu) za kuvanje, pa dodati preostali šećer i vanilin šećer. Sve dobro izmešati.
  • Kuvati na jakoj vatri dok ne proključa, a zatim smanjiti vatru i na laganoj kuvati još nekih sat vremena, dok se fino ne zgusne.
  • Pred sam kraj kuvanja dodati rum, pa krčkati još nekih minut-dva.
  • Gotov džem sipati u čiste, sterilisane (tople) tegle, dobro ih zatvoriti, okrenuti na poklopac, ostaviti tako 10 minuta, a zatim vratiti da stoje “normalno” i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Džem čuvati na tamnom i hladnom mestu.
  • Napomena: Džem se kuva duže od 30 minuta, ali ne morate da stojite pored šerpe i konstantno mešate sat vremena, jer se apsolutno ništa ne lepi za dno šerpe/kastrole. Kaserola koju ja koristim je premazana unutra sa nelepljivim premazom – QuanTanium, što je veliki plus kod kuvanja jer ne morate da stojite bukvalno sat vremena uz šporet da biste konstantno mešali džem, kao kad koristite obične šerpe. Ja sam za sat vremena možda otišla da proverim i promešam nekih 4-5 puta.
  • Recept Moje grne

OCENI RECEPT

VN:F [1.9.13_1145]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Džem od pečenih kajsija, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Postavite komentar

Ostali korisnici nece moci da vide vasu email adresu. Obavezna polja su obelezena crvenim. *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>